ALİAĞA GEMİ SÖKÜMDE SAHTE FATURA SKANDALI

 

ALİAĞA GEMİ SÖKÜMDE SAHTE FATURA SKANDALI

Son aylarda adı akar yakıt kaçakçılığı, kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı ve gümrük malları kaçakçılığı ile gündeme gelen Aliağa’da bulunan bazı gemi söküm işletmeleri, şimdi de sahte fatura ve akar yakıt kaçakçılığı ile gündeme geldi.

Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerinden başta ÖGE GEMİ SÖKÜM - ÖGE GEMİ SÖKÜM İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC.A.Ş,AVŞAR GEMİ SÖKÜM - AVŞAR GEMİ SÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ,Leyal-Demtaş Gemi Söküm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nin içinde bulunduğu iddia edilen işletmelerin geri dönüşüme kazandırmak için yurtdışından alıp kestikleri gemilerde yüksek miktarda akar yakıt getirdikleri ve söz konusu akar yakıtı gümrüğe bildirmeden başta kaçak şekilde İşletmelerde bulunan iş makinalarında ve özel araçlarında kullandıkları gibi çok yüksek miktarda da dışarı çıkarıp bir takım maden ocaklarında ve inşaat şantiyelerinde kullandıkları ve bu yolla devleti zarara uğratarak, servetlerine servet kattıkları iddia edildi.

SAHTE FATURA ÇETESİ VAR

Aliağa’da ve yakın bölgelerde faaliyet gösteren bazı petrol dağıtım şirketleri ve akar yakıt istasyonları aldıkları akar yakıtı faturasız satarak ellerindeki faturaları da Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerinden başta ÖGE GEMİ SÖKÜM - ÖGE GEMİ SÖKÜM İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC.A.Ş,AVŞAR GEMİ SÖKÜM - AVŞAR GEMİ SÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ,Leyal-Demtaş Gemi Söküm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’ne komisyon karşılığı sattıkları, adı geçen işletmelerinde komisyon karşılığı aldıkları söz konusu faturaları mühasebeleştirerek, kaçak kullandıkları akar yakıtı sanki buralardan almış gibi gösterdikleri ve bunuda aynı zamanda işletme gideri olan gösterip vergiden düştükleri gelen iddialar arasında yer aldı. Bir dönem 170 dolara aldıkları hurdayı 600 dolara satarak çok yüksek miktarda kar elde ettikleri ve bu karın vergisini ödememek, devleti zarara uğratmak için dışardan düşük komisyon karşılığı yüksek miktarda sahte gider faturası aldıkları iddia edildi. Adı geçen işletmeler hem kaçak akar yakıttan vergi ve gümrük komisyonu kaçırarak yüklü miktarda devleti zarara uğrattıkları, kendileri de sebepsiz zenginleştikleri, aynı zamanda da sahte fatura alarak vergiden kaçırdıkları ve bu yolla ikinci kez devleti soydukları iddia edildi.



37 MİLYON SAHTE FATURA KULLANDILAR.

Aliağa’da adının açıklanmasını istemeyen bir eski gemi söküm çalışanının verdiği bilgilere göre; sahte fatura çetesinin olduğunu iddia ederek sözlerine şöyle devam etti:” Ben yıllardır Aliağa gemi söküm şirketlerinde çalıştım. Orada işçilerin emeğini sömürerek işçileri en kötü şartlarda çalıştıran şirketlerin başında ÖGE GEMİ SÖKÜM - ÖGE GEMİ SÖKÜM İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC.A.Ş,AVŞAR GEMİ SÖKÜM - AVŞAR GEMİ SÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ,Leyal-Demtaş Gemi Söküm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nin geldiği ve özellikle Öge gemi söküm şirketi sahibi Kamil ÜNAL ve Kardeşi aynı zamanda Avşar gemi söküm şirketi sahibi İsmail ÜNAL gelmektedir. Kamil ÜNAL aynı zamanda gemi söküm derneği başkanı olduğu için “ kimse bana dokunamaz, arkamda Aliağa Belediye başkanı var, devlet arkamda “ diyerek rahatça her türlü sahte fatura kullanır, her türlü kaçakçılığı yapar. Kamil Önal aynı zamanda akrabalarının üzerine kurduğu Gültepe gemi geri dönüşüm ve nakliyat şirketine dışardan faturalar alır oradan da ÖGE GEMİ SÖKÜM - ÖGE GEMİ SÖKÜM İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC.A.Ş,AVŞAR GEMİ SÖKÜM - AVŞAR GEMİ SÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ,Leyal-Demtaş Gemi Söküm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’ne kestirir. Aslında hepsinin sahibi Kamil’dir. 300 İSTASYON KAÇAKÇILIK NEDENİYLE MÜHÜRLENDİ.

Geçtiğimiz aylarda Akaryakıtta sahte fatura oyununa karşı bakanlık harekete geçti. Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Akaryakıtta sahte fatura oyununa karşı bakanlık harekete geçti. Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Özel Ekibi, bayi-dağıtıcı ve maden-taş ocakları üçgeninde dönen sahte fatura vurgununu tespit etti. İncelemeye alınan 1.100 bayinin 300'ü mühürlendi. 900'e yakın bayinin sahte fatura kullanıp kullanmadığına yönelik inceleme yakında tamamlanacak. Sahte fatura kesip devleti milyarlarca lira zarara uğratan bayi-dağıtıcı ağından sonra sıra komisyon karşılığı bu bayilerden fatura alan inşaat ve hafriyat firmalarına gelecek. Bunlarla ilgili incelemenin de başlatıldığı öğrenildi. Akaryakıtta sahte fatura oyununda bayi ve dağıtıcılar birçok yöntem kullanıyor.



Dağıtıcı firmalar aracılığıyla üretilen sahte faturalar bayiler üzerinden piyasaya sürülüyor. Dağıtıcılardan yasal olarak temin edilen akaryakıtın faturası giderlerini yüksek göstermek isteyen son kullanıcılara komisyon karşılığı satılıyor. Akaryakıt da faturasız şekilde kayıt dışı piyasaya sürülüyor. Kayıt dışı temin edilen akaryakıta sahte faturayla yasal görünüm kazandırılıyor. Yazarkasalara müdahale edilerek kayıt dışı akaryakıt satışları siliniyor.tıldığı öğrenildi. KAYIT DIŞI AKARYAKIT Akaryakıtta sahte fatura oyununda bayi ve dağıtıcılar birçok yöntem kullanıyor. Dağıtıcı firmalar aracılığıyla üretilen sahte faturalar bayiler üzerinden piyasaya sürülüyor. Dağıtıcılardan yasal olarak temin edilen akaryakıtın faturası giderlerini yüksek göstermek isteyen son kullanıcılara komisyon karşılığı satılıyor. Akaryakıt da faturasız şekilde kayıt dışı piyasaya sürülüyor. Kayıt dışı temin edilen akaryakıta sahte faturayla yasal görünüm kazandırılıyor.

Yazarkasalara müdahale edilerek kayıt dışı akaryakıt satışları siliniyor. İşte söz konusu kaçakçılığın önemli ayağı Aliağa’dır. Dolayısıyla Aliağa’da bulunan adı geçen gemi söküm şirketleridir. GİB VE VERGİ DAİRESİ İNCELEME BAŞLATTI Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerinden başta ÖGE GEMİ SÖKÜM - ÖGE GEMİ SÖKÜM İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC.A.Ş,AVŞAR GEMİ SÖKÜM - AVŞAR GEMİ SÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ,Leyal-Demtaş Gemi Söküm Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’ne Gelirler İdaresi Başkanlığı ve Vergi Dairesi Başkanlığı ayrı ayrı inceleme başlattığı iddia edildi. Ayrıca sahte fatura ve akar yakıt kaçakçılığı ile ilgili başta Ankara ve Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattığı ve soruşturmanın MASAK ( MALİ SUÇLARI ARAŞTIRMA KURULU) EPDK (ENERJİ PİYASASI DENETLEME KURULU) gelecek inceleme raporlarını beklediğini iddia edildi. Aliağa gemi söküm skandallarını yazmaya devam edeceğiz.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar